RACE
Зв'язатися з нами
menu

Все, що необхідно знати про автомобільні шини

Січень 2021 року
зміна шин в прокаті автомобілів

Щорічно на дорогах можемо побачити одну й ту саму ситуацію, водій на своєму автомобілі не замінив шини за сезоном, всі їдуть, а він стоїть. Чому? Не встиг, не хотів, забув, а навіщо?

Заміна шин на сезонні відіграють значну роль при керуванні авто та відображаються на безпеці дорожнього руху. В Україні немає правил, встановлених на державному рівні, які б зобов’язали здійснювати заміну шин. Однак, на дорозі більшість людей відповідальні.

Чому так важливо слідкувати за шинами, розкажуть спеціалісти прокату авто RACE у цьому огляді.

Навіщо змінювати шини?

Шини можна поділити на зимові, літні і всесезонні. Літня гума має відмінне зчеплення з дорогою в теплий період часу, вона дуже схожа на теплий ластик, розігрітий в печі, що дозволяє утримувати автомобіль в поворотах і на дорозі. Висока температура в літній період досягається завдяки погодним умовам і високій температурі дороги, тертя також викликає збільшення температури. Всі ці фактори відмінно працюють з літньою гумою.

Що буде, якщо використовувати літні шини взимку?

Гума втрачає властивості і більше схожа на пластмасу. Ви не зможете піднятися нагору, а також зчеплення із землею буде близьке до нуля. Уявіть, що ви одягли пластмасове рівне взуття (без будь-яких зазорів на підошві) і намагаєтеся йти по вулиці, десь пройдете, а там де лід або гірка, швидше за все не зможете зробити й кроку. Такий же ефект має літні шини в зимовий період часу. Не варто ризикувати, використовуйте шини по сезону.

Зимові шини

Зимові шини призначені для низьких температур. Вони відмінно справляються з ожеледицею, снігом і не втрачають своїх властивостей при низьких температурах. Нерозумно чекати від зимової гуми відмінного зчеплення з дорогою, адже вона не може плавитися як літня гума, власне, і температурний режим не дозволяє це зробити. Основне завдання зимових шин. Забезпечити зчеплення з льодом і снігом, впитися протектором в корку і виштовхнути автомобіль, не дати піти автомобілю в занос і втратити керування.

Що буде, якщо використовувати зимові шини влітку?

Якщо ви залишите зимові шини на літо, то це загрожує:

  1. Швидким зносом шин - зимова гума дуже швидко зітреться або розсиплеться, за теплої температури вона не витримує нагрівання, на те вона і зимова.
  2. Відсутністю зчеплення - звичайно ж ця гума не стає «пластмасовою», проте, у неї немає ефекту зчеплення з сухою дорогою, такого як у літньої гуми і тим більше, ця гума, погано поводиться під час дощу і стає досить небезпечною.

читайте більше тут

шини на всі сезони прокату автомобілів

Шини всесезонні

Всесезонна гума все менше використовується на просторах України. Проте є ті, хто хоче заощадити і взяти такі шини. Якщо говорити глобально, то всесезонка це і не літо, і не зима, вона не виконає добре функцій літньої гуми, так само як і зимової.

Але все ж її можна використовувати?

Можна, якщо ви пересуваєтеся влітку не більше 80 км/год, гальмуєте заздалегідь, екстрених гальмувань у вас не буде, а взимку виїжджаєте на машині тільки коли сухо, немає льоду, снігу і дощу.

Малюнок протектора

Один із важливих параметрів. Для літніх шин варто обирати малюнок згідно вашого регіону, якщо у вас часті дощі, беріть шини з великою кількістю водовідведення, якщо ви пересуваєтеся по сухим, швидкісними трасами, що ж, ваш коник швидкісний малюнок для трекових коліс.

Шиповані шини і шини під шип

шины на все сезоны проката машин

Риторичне питання. Аналізуючи останні зими, доходимо висновку, що шиповані шини не потрібні. Шип відмінно працює тільки при ожеледиці, він не врятує в сніг. З огляду на те, що серйозна ожеледь в місті буває 2-7 днів за рік, а сухий асфальт ви зустрінете більше ніж 30 днів за зиму, то практичність шипа немає сенсу, так як ви їх розгубите на асфальті. Якщо все ж потрібен шип, і ви твердо в нього вірите і хочете, що ж, купуйте.

Купувати шиповані штни чи під шип?

Якщо ви придбаєте шини під шип і хочете шипувати ці колеса, робіть це до використання шин, тому що після використання ви навряд зможете зашипувати шини належним чином, її знос зіграє свою роль, навіть якщо ви каталися всього кілька днів.

Коли переходити на заміну шин

Цим питанням задаються більшість водіїв. Як правило, всі починають переходити, як тільки побачать сніг і в цьому вся проблема, шиномонтажі забиті, перевзутися неможливо. Параметр зміни шин дуже простий:

  1. Переходимо з літа на зиму - середньодобова температура не підіймається вище 5 градусів Цельсія.
  2. Переходимо з зими на літо - середньодобова температура понад 8 градусів Цельсія.

Розмір має значення

Під час вибору шин звертайте увагу на розмір. Розмір не обов'язково буде той, що стояв у вас з моменту придбання автомобіля, розмір можна, а часто, навіть необхідно змінити..

Коли варто змінити розмір

  1. Коли варто зробити автомобіль трохи вище через покриття дороги у вас в місті, країні.
  2. Коли розмір відмінно взаємо заміняється.
  3. 3
  4. Коли взаємозамінний розмір не такий популярний, через що дешевше на 20-30% за той, що стоїть у вас на авто. Адже всі купують саме той розмір, що стояв при купівлі автомобіля.

Рекомендації щодо розміру шин

  1. Обов'язково дивіться на взаємозамінність.
  2. У зиму, шини можу бути вужчими, це скоріше додасть плюсів до прохідності, ніж мінусів.
  3. Обережніше з низькопрофільними шинами, їх просто пошкодити на поганій дорозі, візьміть вище, це вбереже вас від попадання в ями.

Як читати розмір шин

В кожного розміру є 3 основних параметри, які ви повинні враховувати при виборі на власний автомобіль. Ці параметри:

  1. Ширина - більш вузьке колесо відмінно ставиться в зимовий період, але в межах допуску. Влітку часто хочуть ширше, деякі моделі авто виглядають гарно з широкими шинами. Проте, використовуючи широкий профіль, зверніть увагу, що колеса можуть затирати автомобільну арку, що позначиться на вивороті руля. Ширина завжди вказується на колесі в міліметрах.
  2. Висота - висота колеса вважається від обідку (диску) до верху. Цей параметр вказується у відсотках від ширини. Наприклад, розмір шини 195/65 R15, тут ширина 195 мм, а висота 65% від 195, тобто 126.75 мм. Таким чином ми відразу ж можемо підібрати взаємозамінні шини. Наприклад, 205/60 R15, тут шини ширше, але як з висотою? 60% від 205, виходить 123 мм, тобто шина майже на 4 мм нижче ніж 195/65 R15.
  3. Радіус - вказується як R, його можна замінити тільки при повній заміні диску, якщо з шириною і висотою ми можемо робити зміни, то з радіусом це неможливо, окрім як змінити диски.

Катаюсь весь час на літній

Часто таке можна почути від жителів ЄС або інших країн. Якщо ви мешкаєте в місті, дороги очищують, а ваш клімат нагороджує вас снігом пару раз на рік, можливо, що зміна шин не кращий варіант. Можете використовувати - відмінно.

Бережіть себе, шини - це завжди ваша безпека, безпека інших людей, ваш гальмівний шлях і заносостійкість автомобіля.

Якщо знайшли неточність в нашій статті або ми не вказали якусь цікаву для Вас інформацію, напишіть нам.
Назад до новин

(+380) 67-644-6-555

(+995) 514-577-555

WhatsApp

Viber

Telegram

info@race.net.ua

Головний офіс: вул. Дмитра Кедріна, 44, Дніпро, Україна